Mozgás az energia

Igyekszem minden edzésformát kipróbálni, hogy színesebbé változatosabbá tegyem a reggeli edzéseimet. A délutáni futáshoz sem adom fel nem akarom, hogy az egyhangúság elvegye a kedvem. Egy vidám ruha vagy egy új gyakorlat komolyan meghatározza az edzést vagy a futást. Aztán ahogy egyre jobban megismerem az eszközöket, (persze van hogy a fiam előbb rácsap ?) egyre hatékonyabb lesz a használata. Most egy párat engedjetek meg hogy a saját tapasztalataim alapján, szigorúan szakmai előképzettség nélkül ?? elmondjak. Ahogy én látom Pille szemeimmel és tapasztalom a napi használatok során ?.

SMR henger: Az SMR csupán egy a sok megoldás közül, ám talán az egyik legkönnyebben hozzáférhető, ráadásul a törzsizmokat is remekül erősíti, fejleszti, hiszen ezekre szükség van a hengerezéshez. Tartanod kell magadat, amíg pl. hengerezed a lábadat. Eleinte lehet, hogy a törzsizmok gyengesége miatt sokkal fárasztóbb élmény lesz, de ez később átalakul. Elősegíti a gyorsabb izomregenerálódást és az erősség is sok mindentől függ. A napi hangulatomtól, hisztimtől, erőmtől, tűréshatáromtól, de általában belejövök és ráérzek, mert jól ki tud kapcsolni és közben nem görcsölök rá arra, hogy mennyi dolgom van. Ezért is jó stresszoldó 🙂

Has kerék (mumusom): a térdeden támaszkodva, kiengeded magad előre, de a hátad végig domború marad. Végig figyelni kell ahogy a törzs domború formában maradjon. Utána a hasizom erejével felhúzod magad négykézlábra. A lényeg, hogy a kezed közeledik a térdeid felé, mintha egy övvel felfelé húznának a köldöködnél (hasadnál) fogva. Mint amikor elkapod a gyereket a nadrág derekánál ?. A haskerék használata után elhagyhatatlan a has nyújtása!!!

Súlyzók: Itt aztán igazán széles a repertoár kicsi rózsaszín volt nekem az első súlyzóm ami egy aerob edzés alkalmával a tud akár 10-15 kg-os érzetet is biztosítani. ?‍♀️ A fokozatosság a lényeg tapasztalatom szerint sokszor estem abba a hibába hogy nagy súllyal s a kivitelezést elhanyagoltam főleg ha első alkalmakkal voltam a terembe. Otthon előbb vagyunk okosabbak, mint vagányak. (Bizony tapasztalat ?)

TRX (edzőheveder, multifunkciós kötél): Az elvégezhető gyakorlatok száma végtelen minden testtájat megmozgat minimális helyigénye és praktikussága miatt szeretem nálam a konyhába van felfüggesztve télen, de bárminor egy övtáskában elfér és még akár futás után is lehet használni nyújtásra is. Saját testsúlyunk mindig nálunk van a gyakorlatok nehézségét a talaj és a felfüggesztés szögével illetve a stabilitással lehet manipulálni. Attól függően milyen messze állsz a TRX felfüggesztésétől tudod nehezíteni vagy könnyíteni a gyakorlatot.

Kettlebell: Első alkalommal nem igazán tudtam hová tenni a gömbsúlyzót (4kg) aztán amikor rájöttem, hogy fele annyi idő alatt jóval hatékonyabb és pörgősebb edzéseket tudok reggel produkálni igen a szívemhez nőtt, de már egy nagyobb kivitelben. Utána olvasva tudtam meg, hogy mennyire komplex is és egyszerre feszül meg a test rengeteg izma. (has, derék, hát, gerinc környéki mélyizmok). Javítható a testtartás és a gerinc- és derék problémák enyhítésére is javasolt. Folyamatos fejlődést érhetsz el általa, a súlyok és az ismétlésszám fokozatos növelése mellett. Javítja a vérkeringést, gyorsan beindul a zsírégetés a kettlebell edzés során.

Hulla Hoppp: folyt.köv.